Τι όνομα να δώσω στο μωρό μου

Τι όνομα να δώσω στο μωρό μου

10 tips για το όνομα του μωρού σας:


Κυριακή πρωί. Ξύπνησες απ’ τα χαράματα. Σήμερα είναι η μέρα που θα ανακοινώσετε μαζί με τον σύντροφο σου τα χαρμόσυνα. Σκέφτηκες πως είναι μια καλή ευκαιρία το οικογενειακό τραπέζι  μιας  και θα είναι όλοι μαζεμένοι. Και κάπου εκεί ανάμεσα στις φωνές των μωρών και στις διαφωνίες των μεγάλων , παίρνεις το θάρρος και το λες. Μια στιγμή παγωμάρας, το πιρούνι πέφτει μέσα στο πιάτο, η σάλτσα πιτσιλάει το πουκάμισο του θείου, η μαμά σταυροκοπιέται  και μετά φωνές και αγκαλιές. Όλοι σπεύδουν να σας συγχαρούν. Ανακουφισμένη εσύ κάθεσαι στο τραπέζι και περιμένεις με λαχτάρα το γλυκό. Και τότε  μετά από τα επιφωνήματα και τα  συγχαρητήρια έρχεται και η κλισέ ερώτηση. « Πως θα βγάλετε το μωρό; Τους κοιτάζεις και μετά κοιτάζεις τον σύντροφό σου. Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το όνομα του μωρού. «Μα δηλαδή είστε σοβαροί ;  Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε. Τι είναι αυτή η μανία με το όνομα του μωρού.» Γιατί πρέπει ντε και καλά να ξέρω από μήνες πριν. Και έτσι αποφεύγεις να απαντήσεις ξεκάθαρα και το θέμα μένεις εκεί προστοπαρών .

Λίγες μέρες μετά το λες με ενθουσιασμό στην φίλη σου και τσουπ πάλι η κλισέ ερώτηση. Και για τους μήνες που ακολουθούν όπου και να πας κάποιος θα βρεθεί να στο ρωτήσει. Ε ρε μανία.  

Εσύ να μην επηρεάζεσαι,  πρέπει να θυμάσαι ότι η επιλογή του ονόματος είναι  από τις πρώτες σου αποφάσεις σαν γονιός. Καλείσαι να διαλέξεις ένα όνομα το οποίο το  μωρό σου θα κουβαλά μαζί του για μια ζωή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σε στρεσάρει λίγο, ειδικά αν έχεις πίεση από τον περίγυρο σου. Όμως μην σκας ,πιο κάτω θα βρεις μερικά tips που ίσως σε βοηθήσουν στην επιλογή του ιδανικού ονόματος για το μωρό σου.

  • Λίστα: πάρε ένα κομμάτι χαρτί και γράψε ξεχωριστά από τον σύντροφό σου τα αγαπημένα σας ονόματα. Όμως συμβουλή μου μην γράψετε πάνω από δεκαπέντε ονόματα γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο.  Πολύ απλά θα χρησιμοποιήσετε την μέθοδο της  απόκλισης. Θα σβήνετε ένα ένα τα ονόματα ξεκινώντας από αυτό που σας αρέσει λιγότερο. Έτσι σιγά σιγά θα μείνει αυτό που σας αρέσει πραγματικά. Αν κάποιο όνομα υπάρχει το ίδιο και στις δύο λίστες τότε νομίζω πως αυτό είναι και το ιδανικό.  
  • Στην τύχη : γράψτε σε ένα χαρτί από δύο-τρία ονόματα που σας αρέσουν, ρίξτε τα σε ένα μπολ και διαλέξτε. Εκεί θα είναι θέμα καθαρής τύχης. Και δεν  θα έχει επιστροφή άρα να είστε σίγουροι για τα ονόματα που θα ρίξετε μέσα στο μπολ.
  • Ήχος: όταν βρείτε το όνομα του μωρού πείτε το αρκετές φορές δυνατά για να δείτε πως σας ακούγετε. Ακόμη προσθέστε και το επίθετο του μωρού για να έχετε τον συνδυασμό ολοκληρωμένο.
  • Μόδα: προς θεού μην ακολουθήσετε την μόδα. Μόδα είναι πάει και έρχεται. Εξάλλου δεν θα θέλετε να φωνάζει η δασκάλα το όνομα του μωρού και να  γυρίζουν άλλα πέντε.
  • Κοινή απόφαση: αυτό σημειώστε το σαν S.O.S. η απόφαση πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο γονείς. Πιστέψτε με δεν θέλετε να το κρατάτε μανιάτικο για μια ζωή. Άρα  ίσως ένας απ’ τους δύο να πρέπει να κάνει μια μικρή υποχώρηση για να μπόρεσε να συμφωνήσετε.
  • Μην ακούτε κανένα:  Όλοι έχουν την άποψη τους η μαμά , ο μπαμπάς, ο αδελφός, η θεία, η περιπτερού,  φούρναρης ,η κυριά στην τράπεζα. Θα ακούσετε τόσα πολλά που θα μπερδευτείτε στο τέλος. Επαναλαμβάνω η απόφαση είναι  δική σας. Ακόμη και να μισούν το όνομα που θα διαλέξετε  στο τέλος να δείτε πως θα μάθουν να το αγαπούν.
  • Διαδίκτυο: εκεί μπορείς να βρεις αμέτρητες λίστες. Μια σειρά από σπάνια, αρχαία ελληνικά, σύγχρονα ονόματα μαζί με την ερμηνεία τους.
  • Ημερολόγιο: μπορείτε να μετροφυλίσετε ένα ημερολόγιο. Έτσι παράλληλα με το όνομα ξέρετε και πότε θα γιορτάζει το μωρό σας.
  • Πρόβλημα με τους γονείς : Ένα  τεράστιο ποσοστό των γονιών και των πεθερικών μας πιστεύει πως θα διαλέξουμε το δικό τους όνομα. Είναι η κρυφή τους επιθυμία. Όμως δεν είμαστε  υποχρεωμένοι, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι το όνομα που θα δώσουμε στο παιδί μας θα πρέπει να είναι το όνομα των γονιών μας. Δυστυχώς  το θέμα αυτό συχνά καταλήγει σε διαμάχη ανάμεσα στα ζευγάρια και του υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Και είναι κρίμα γιατί στην τελική το πιο σημαντικό είναι το μωρό  μας να είναι καλά στην υγεία του και ας το λένε και Αφροξυλάνθη.

  • Μην βιαστείτε να επιλέξετε. Αν δεν είστε σίγουροι δεν πειράζει. Θα ‘ρθει από μόνο του εκεί που δεν θα το περιμένετε. Αλλά και πάλι και να μην  έρθει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μην σας  ανησυχεί. Γιατί εκείνες τις πρώτες μέρες, τις πρώτες στιγμές, τις πρώτες ανάσες  με το μωρό το όνομα θα ξεπηδήσει μόνο του από το μυαλό σας και θα σας δώσει την απάντηση. Θα κοιτάξετε το μωρό, δάκρυα θα κυλήσουν και θα ξέρετε πως ναι αυτό είναι το όνομα του.

Υ.Γ Μεταξύ μας εμείς μέχρι τελευταία στιγμή δεν είχαμε διαλέξει όνομα. Στην πρώτη μου κόρη ήξερα από την αρχή. Τώρα στην δεύτερη δεν είχα ιδέα. Είχαμε βέβαια μια μικρή λίστα αλλά  μέχρι εκεί.  Η τελική επιλογή έγινε λίγο πριν την γέννα, κάπου ανάμεσα στις συσπάσεις και τους πόνους

Ειρήνη Καραγιώργη

Shopping Cart (0)

Cart