Time for packing

Η βαλίτσα για το μαιευτήριο
Ο καιρός πλησιάζει και συνειδητοποιείς ότι σύντομα θα κρατήσεις το αγγελούδι σου στην αγκαλιά σου. Έχεις φτιάξει αμέτρητες φορές την βαλίτσα σου, αυτή η φορά όμως διαφέρει από τις άλλες. Είσαι στην αναμονή και ειδικά αν είναι η πρώτη σου φορά η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη και αγχωτική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσε, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’οτι νομίζεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο σωστός προγραμματισμός. Και εδώ κάνει την εμφάνιση της, η κλασική ερώτηση. Πότε πρέπει να φτιάξω την βαλίτσα μου; Συνήθως οι ειδικοί συστήνουν μεταξύ 35ης με 36ης εβδομάδας. Δηλαδή ένα μήνα περίπου πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Όμως επειδή κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα προβλέψεις είναι καλύτερα να την έχεις ετοιμάσει από πιο πριν και ας κάθεται εκεί να σε περιμένει παρά να τρέχεις και να μην φτάνεις. Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας με βάση την δική μου προσωπική εμπειρία την λίστα μου και την τακτική που χρησιμοποίησα. Να αναφέρω ότι στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήμουνα πολύ νεαρή, οπότε την διαδικασία αυτή την είχε αναλάβει εξ ολοκληρου η μαμά μου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για αυτό. Αυτή την φορά τα έκανα όλα μόνη μου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο δικός μου γιατρός με προέτρεψε να ξεκινήσω να ετοιμάζομαι λίγο πριν μπω στον 7ο μήνα, δηλαδή στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Φυσικά και μου έδωσε μία βοηθητική λίστα στην οποία και βασίστηκα. Ακολούθησα την συμβουλή του και ξεκίνησα να ετοιμάζομαι γιατί είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πώς αν πάει κάτι στραβά θα είμαι απροετοίμαστη. Και που να τρέχει ο σύντροφος την τελευταία στιγμη να βρει τα απαραίτητα και μεταξύ μας καμιά από μας δεν θα ήθελε να ετοιμάσει αυτός τη βαλίτσα. Λίγο μετά τις 30 εβδομάδες ξεκίνησα δειλά δειλά, κάθε βδομάδα έπαιρνα και από κάτι. Μέχρι την 36η εβδομάδα ήμουν έτοιμη και περίμενα. Πιο κάτω σας παραθέτω την δική μου λίστα. Νιώστε ελεύθερες να μου στείλετε τις απορίες ή και τις δικές σας συμβουλές.
Για τη μαμά:
- Εσώρουχα εγκυμοσύνης
- Επιθέματα στήθους
- Σερβιέτες υγείας
- Εσώρουχα μιας χρήσης ( μου φάνηκαν χρήσιμα μόνο τις 2 μέρες στην κλινική)
- 2-3 Σουτιέν θηλασμού
- Κρέμα λανολίνης για τις θηλές ( τις πρώτες μέρες μου έσωσε την ζωή)
- 3 Νυχτικά ( αν έχεις σκοπό να θηλάσεις φρόντισε να είναι με κουμπιά. Εγώ είχα αγοράσει ειδικά maternity νυχτικά που άνοιγαν όπως ακριβώς και τα σουτιέν θηλασμού. Με βόλεψαν πάρα πολύ. )
- 1 Πετσέτα μπάνιου
- 2 Πετσέτες προσώπου
- Παντόφλες
- 2 Ρόμπες
- Καλλυντικά ( οδοντόπαστα, οδοντόβουρτσα, ενυδατική προσώπου, lip balm -τα χείλη ξεραίνονται πολύ ,αποσμητικό – όχι έντονη μυρωδιά, σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, σαμπουάν, αφρόλουτρο)
- Βούρτσα
- Λαστιχάκι η κορδέλα για τα μαλλιά
- Μια τσάντα για τα άπλυτα.
- Κινητό τηλέφωνο,φορτιστής,κάμερα.
- Άνετα ρούχα και παπούτσια για την έξοδό απ’ το μαιευτήριο.
Για το μωράκι σας:
- 6-8 εσωτερικά κορμάκια
- 6-8 εξωτερικά φορμάκια
- 3-5 καλτσάκια
- 2 ζευγάρια βρεφικά γαντάκια
- 2 βρεφικά σκουφάκια
- 8-10 βρεφικά σεντονάκια
- 3 πετσέτες μπάνιου
- 2 λεπτές κουβερτούλες
- 1 χοντρή κουβέρτα
- 1 κουτί πανιά
- Καλλυντικά ( κρέμα συγκάματος, μωρομάντηλα, βαμβάκι) *
*για το μπάνιο του μωρού συνήθως στις ιδιωτικές κλινικές έχουν εκεί όλα όσα χρειάζεσαι . Εγώ επειδή δεν ήμουνα σίγουρη ότι θα είχαν εκεί την μάρκα που ήθελα, πήρα μαζί μου τα προιόντα τα οποία τελικά δεν χρειαάστηκα.
Για τον μπαμπά:
- φορτιστής
- 1 αλλαξιά ρούχα
- παντόφλες
- μαξιλάρι
- πετσέτα μπάνιου
- οδοντόκρεμα/οδοντόβουρτσα
Προαιρετικά:
- Αντισηπτικό ( στα δωμάτια θα υπάρχει αντισηπτικό κοντά στην πόρτα συνήθως, αλλά είναι καλό να έχεις και μαζί σου ποτέ δεν ξέρεις. Πιθανό να δυσκολεύεσε να σηκωστεί, άρα καλύτερα να έχεις ένα και δίπλα σου)
- Κάποιο βιβλίο ή περιοδικό για τις ώρες που δεν θα έχετε το μωρό σας μαζί σας ( εδώ γελάμε λίγο. Πήρα μαζί μου το βιβλίο που διάβαζα εκείνη την περίοδο αλλά τελικά δεν άνοιξα σελίδα. Είχα το μωρό μαζί μου συνέχεια, οπότε καθόλου χρόνος για διάβασμα)
- Handsfree ( χρήσιμα αν πρέπει να πάρεις ή να απαντήσεις κάποια τηλέφωνα και παράλληλα να φροντίζεις και το μωρό ή αν θες να ακούσεις μουσική )
- Σνακ της προτιμησής σας ( την νύχτα πεινούσα υπερβολικά πολύ που δεν θυμάμαι να ένιωσα ξανά τέτοια πείνα. Να ξυπνά το μωρό τα μεσάνυχτα και γω απ΄ την μια να το θηλάζω και απ΄ την άλλη να μασάω με τέτοια λύσσα το φρούτο που από το θόρυβο δεν άφηνα τον μπαμπά της να κοιμηθεί)
- 1 έξτρα τσάντα για τα δειγματάκια που θα σου δώσουν στην κλινική
- Λίστα με αυτούς που θέλεις να ειδοποιήσεις για τα χαρμόσυνα ( είχα φτιάξει το προηγούμενο βράδυ ένα group στο κινητό με αυτούς που ήθελα να ειδοποιήσω. Έτσι αν εγώ δεν ήμουνα σε θέση να το κάνω, ο συντροφός μου θα ήξερε ποιους να ενημερπωσει. Όταν με είχανε με τον ορό και περιμένα να ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού, ετοίμασα και το μήνυμα. Έτσι όταν με το καλό θα γεννούσα θα πατούσα απλά το κουμπί sent.)
S.O.S : Κάθισμα αυτοκινήτου ιδανικό για νεογέννητο. Απαγορεύτεαι η μεταφορά του μωρού με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Υ.Γ 1: Όταν πλησιάσει η πιθανή ημερομηνία τοκετού φρόντισε να έχεις αποφασίσει και τα κεραστικά που θα δίνεις στους επισκέπτες. Αν θες κάτι συγκεκριμένο θα πρέπει να κάνεις από πριν την παραγγελία σου. Εμείς τα είχαμε ετοιμάσει περίπου 5 μέρες πριν.
Υ.Γ 2 : Κι αν ξεχάσεις κάτι αγαπημένη μου μανούλα μην σκας όλο και κάποιος θα βρεθεί να στο φέρει. Καλώς να δεχτείς το μωράκι σου.
Ειρήνη Καραγιώργη