Πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς γονείς. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντίας, ιδανικά η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη του παιδιού θα πρέπει να γίνεται με την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού στη στοματική κοιλότητα  αλλά όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.

Γιατί είναι σημαντικό να γίνεται από τόσο νωρίς;

Πολλοί γονείς εσφαλμένα δε δίνουν τη σημασία που πρέπει στη νεογιλή οδοντοφυΐα με το πρόσχημα ότι τα νεογιλά δόντια είναι προσωρινά και θα αλλαχθούν σύντομα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη γενική υγεία του παιδιού όσο και στην υγεία των μόνιμων δοντιών που θα διαδεχθούν τα νεογιλά δοντάκια.  Τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο ευνοεί την εμφάνιση τερηδονικών βλαβών και στα μόνιμα δόντια που θα επακολουθήσουν.

Τι περιλαμβάνει το ραντεβού αυτό;

  Το ραντεβού αυτό είναι καθοριστικής σημασίας  και αποσκοπεί:

  • στην ενημέρωση και καθοδήγηση των γονέων όσον αφορά τη στοματική υγιεινή (σωστό βούρτσισμα), τη διατροφή των παιδιών και τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ.)
  • στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
  • στην έγκαιρη εντόπιση και αντιμετώπιση των τερηδονικών βλαβών
  • στην αξιολόγηση της οδοντικής και κρανιοπροσωπικής διάπλασης του παιδιού

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση πραγματοποιείται με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα απέναντι από τον οδοντίατρο σε θέση γόνατο προς γόνατο. Η έκθεση του παιδιού στο περιβάλλον του οδοντιατρείου από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να το βοηθήσει να εξοικειωθεί και να συνεργαστεί πιο εύκολα σε μελλοντικές οδοντιατρικές θεραπείες. Η εξέταση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και ευχάριστη για το παιδί και γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού. Ο οδοντίατρος στη συνάντηση αυτή επιδιώκει τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί, γι’ αυτό του δείχνει και του εξηγεί τα πάντα πριν τα εφαρμόσει στο στόμα του.

Πώς να προετοιμάσουν οι γονείς το παιδί για την πρώτη του επίσκεψη;

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επισκεφτεί τον οδοντίατρο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κρύψετε. Να του μιλάτε με ενθουσιασμό χρησιμοποιώντας απλά λόγια, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως: «μη φοβάσαι» ή «δεν θα πονέσει καθόλου» γιατί μόνο φόβο και ανησυχία προκαλούν. Μπορείτε να του πείτε απλά ότι «ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια σου και θα μας πει αν είναι καθαρά»! Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε μαζί με το παιδί παραμύθια σχετικά με τον οδοντίατρο (π.χ. «Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό» του Ευγένιου Τριβιζά, «Δόνα η Τερηδόνα» του Ευγένιου Τριβιζά κλπ.).

Μαρία Γεωργίου – Οδοντίατρος

Shopping Cart (0)

Cart