Καλωσορίζουμε τα πρώτα μας δοντάκια!

Καλωσορίζουμε τα πρώτα μας δοντάκια!

Τα πρώτα νεογιλά δοντάκια κάνουν την εμφάνισή τους στην ηλικία των 6 έως 10 μηνών. Τα πρώτα δοντάκια που ανατέλλουν είναι οι κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών συνήθως έχει ολοκληρωθεί η ανατολή όλης της νεογιλής οδοντοφυΐας που απαρτίζεται συνολικά από 20 δόντια. Τα νεογιλά δόντια παραμένουν μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίστανται από τα μόνιμα. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ανατολή των νεογιλών ή των μόνιμων δοντιών. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι, ο χρόνος ανατολής των δοντιών από παιδί σε παιδί διαφέρει. Η καθυστερημένη ή ακόμη και η πρώιμη καμιά φορά ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, εάν μέχρι το 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε Παιδοδοντίατρο.

Η χρονική περίοδος κατά την οποία το παιδί βγάζει τα πρώτα του δοντάκια είναι από τις πιο δύσκολες τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς. Σε κάποια παιδιά η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη και περνάει σχετικά εύκολα, αλλά συνήθως τα περισσότερα  μωρά ταλαιπωρούνται. Η ανατολή των δοντιών συνοδεύεται από κάποια ήπια συμπτώματα όπως: αυξημένη ροή σάλιου, αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού (εκνευρισμός, ανησυχία στον ύπνο), αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες κι ανορεξία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι που προμηνύει την ανατολή των δοντιών είναι η εικόνα των ούλων, τα οποία εμφανίζονται κόκκινα και διογκωμένα στο σημείο εκείνο που πρόκειται να εμφανιστεί ένα νέο δοντάκι. Μερικές φορές το παιδί μπορεί να εμφανίσει και ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας (δέκατα) μία μέρα πριν καθώς  και τη μέρα της ανατολής του δοντιού. Ωστόσο, ο υψηλός πυρετός (>38°C) δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σύμπτωμα της ανατολής των δοντιών. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ανατολή των δοντιών είναι παροδικά , εμφανίζονται για λίγο και υποχωρούν. Αν όμως το παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό, έντονη δυσφορία, ενώ αρνείται να φάει ή να πιεί για μέρες, τότε οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, ώστε να εντοπιστεί η πραγματική αιτία των ενοχλήσεων.

Πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τα μωρά;

Για την ανακούφιση του μωρού από τις ενοχλήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω συνιστάται ο τακτικός καθαρισμός του στόματος με μία βρεγμένη γάζα. Στο εμπόριο διατίθενται ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι, μαλακά πλαστικά παιχνίδια για να δαγκώνουν άφοβα, καθώς και παιχνίδια που μπορούν να μπουν για λίγο στο ψυγείο και να κρυώσουν. Ένα παγωμένο ύφασμα ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορούν να αποσυμφορίσουν τα ούλα και να ανακουφίσουν το παιδί. Ακόμη, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποια αναλγητική αλοιφή κατόπιν συνεννόησης με οδοντίατρο, η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Τέλος, σε επίμονες καταστάσεις όπου το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να φάει και παρουσιάζει δέκατα, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει κάποιο ήπιο παυσίπονο, κατάλληλο για μωρά.

Μην ξεχνάτε τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα!

  • Εξασφαλίζουν τη μάσηση της τροφής και την ομιλία
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και
  • Διατηρούν τον χώρο στις γνάθους για την ανατολή των μόνιμων δοντιών

Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην φροντίδα των νεογιλών δοντιών. Ο καθαρισμός γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα για παιδιά, χαμηλότερης περιεκτικότητας σε φθόριο (1000ppm), σε ελάχιστη ποσότητα (ίχνος) 2 φορές τη μέρα, η μία από τις οποίες θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ.

Μαρία Γεωργίου-Οδοντίατρος

Shopping Cart (0)

Cart